2021. JANUÁR VÉGÉN ÚJRA TALÁLKOZUNK HÉVÍZEN!!!

Kedves Kolléganők és Kollégák, a szakma iránt Érdeklődők!

2020.01.31.-02.01-ig ÚJRA megrendezésre került a “KORSZERŰ LEHETŐSÉGEK A FIZIOTERÁPIÁBAN” kongresszusunk Hévízen.

2020 a Hold éve, amely a lélek fontosságát, a spirituális érzékelést helyezi előtérbe. Folyamatosan változó alakja a természet törvényeinek tiszteletére tanít, változékonysága az élet örök körforgásának is szimbóluma. Hangulatunk, kedélyállapotunk, testünk is akár az árapály változik: fogyunk, növekszünk, megbetegszünk, majd felgyógyulunk. Újhold, növekvő Hold, Telihold, fogyó Hold és a fázisok folyamatosan váltakozva követik egymást.

A természetes vizek iránti vonzódásunk sem alaptalan, hiszen a víz volt az első közegünk, melybe testünk érkezett. Nem véletlen, hogy az emberek többsége számára megnyugvást jelent természetes vizek közelében tartózkodni. Mindez igazolja a víz és a lelki energiák közötti kapcsolatot.

Magyarországon található a világ legnagyobb természetes termál tava, mely a testet és a lelket egyaránt felfrissíti és ez a Hévizi-tó. Bár létezik egy hasonló, méretében nagyobb tó Új-Zélandon, de az igen magas hőfoka miatt fürdésre nem alkalmas. Hévíz mikroklímája egyedülálló, a tó vize egyenlő mértékben tartalmaz oldott ásványi és gáznemű anyagokat. A víz szénsavas, kénes, kalcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és radon tartalmú.

2020 január utolsó hétvégéjén is ebben a rendkívüli környezetben került megrendezésre a „Korszerű lehetőségek a fizioterápiában” kongresszusunk, amely minden évben tartogat valami meglepetést. Idén kifejezetten bővelkedtünk az újdonságokban, erről gondoskodtak mind a régi, mind az új előadók is.

Ismét hallhattuk prof. dr. Wikonkál Norbert lehengerlő előadását, a bőrgyógyászati megbetegedések kezelhetőségéről. Szinte ehhez kapcsolódva dr. Szalkai Iván PhD ayurvéda tanár idén mélyrehatóbban rámutatott, hogy a szervezet önregeneráló, gyógyító folyamatait hogyan tudjuk aktiválni a bőrfelszínen stimulálható létfontosságú energiaközpontokon keresztül. Dr. Weinhoffer Judit PhD a HÉMORI főorvosa kihangsúlyozta, hogy gyógyítás során sose felejtsük az egyén fontosságát. Az orvosi papírok mögött mindig lássuk meg az embert. A rehabilitáció során a fizioterápiás kezelések kombinációjának jelentősége sem elhanyagolható és még van mit tanulnunk. Ennyi információ után jól esett dr. Reider-Gera Ildikó klinikai szakpszichológus hangját követve relaxált állapotba kerülni, hogy a sok információ le tudjon ülepedni, el tudjuk raktározni agyunk mélyebb zugaiba és amikor szükséges ismét felszínre tudjuk hívni. Jó volt látni, hogy olyan hallgatók is vállalkoztak a relaxációs gyakorlatra, akik tavaly még szkeptikusan kivonták magukat alóla. A nap második felében a felső területekről az alsó területekre került a hangsúly dr. habil Szakács Zoltán PhD neurológus osztályvezető főorvos az egyre gyakoribb, alvászavart okozó mozgási rendellenességről beszélt, a nyugtalan láb szindróma tüneteinek felismeréséről, terápiájáról, szövődményeiről. Majd prof. dr. Dzsinich Csaba főorvos úrtól az érrendszer elváltozásairól, megbetegedéseiről és annak rehabilitációs lehetőségeiről hallhattunk.

Prof. Dr. Sandra Sándor az ivókúra jelentőségéről beszélt, mely az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódit, a gyógyszeres kezelésekkel szemben. Rávilágított az igazán tiszta, egészséges víz gyógyító hatására, az azt veszélyeztető környezeti hatásokra, amelyekkel saját szervezetünk mérgezzük, pusztítjuk. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház dietetikusa Monori Krisztina a Zala Megyei Rendőr Főkapitányságon és munkája során tapasztalt életmódbeli változtatások nehézségeiről, akadályairól beszélt, amelyek leküzdése igazi kihívást jelent az egyénnek. A szakember segítségének jelentőségéről, amelyet nem mindig veszünk igénybe, így kudarcba fullasztva törekvéseinket. Dr. Götli Kinga a Zala Megyei Rendőr Főkapitányság főorvosa betekintést engedett a munkáltatói oldalról történő egészségfejlesztés rejtelmeibe. A rendvédelmi dolgozók egészségmegőrzésének jelentőségére.

A nap zárásaként egy igen felkészült, remek előadást hallhattunk Szigeti Katalin gyógytornásztól, aki a Harkány gyógyfürdő egy igen érzékeny terápiás lehetőségére hívta fel figyelmünket, amely fiatal korban még nem is annyira, de a kor előrehaladtával egyre sürgetőbbé válhat, a női vizelet inkontinencia sikeres komplex fizioterápiás kezelhetőségéről.

A kongresszus második napja igazi novumokkal indult. A környezetünk rezgéseivel ismerkedhettünk meg, amelyek mint láthatatlan pókhálók átszövik testünket és hatással vannak sejtjeink, szerveink, szöveteink frekvenciarezgéseire. Megismerhettünk egy új készüléket, amely segít ezeket a káros rezgéseket kioltani és a szervezetünk normál frekvenciaszintjeit visszaállítani. A szervezetünket érő káros mikroorganizmusok ellen is védelmet jelent, hiszen a kórokozók is rendelkeznek saját frekvenciával, amelyek ugyanúgy kiolthatóak, elősegítve a szervezetünk számára ezek kiürítését. Egy igazi magyar találmánnyal is megismerkedhettünk, amely forradalmasíthatja a massage és fizioterápiás kezelőágyakat. Ez az új konstrukció számos ergonómiai problémát megoldhat, mind a kezelő, mind a kezelt személy oldaláról. És az újdonságok sora még nem fejeződött be. Bemutatásra került Búzás Ildikó kolléganőnk tapasztalatai által egy olasz nagy energiájú, lézer terápiás készülék. A készülék olyan fejlett, hogy akár pigmentáltabb bőr felületen is alkalmazható. A betegeknél hatékonyan csillapította a fájdalmat, de bőrgyógyászati megbetegedésekben is jelentős eredményeket tud felmutatni. Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy ne zárkózzanak el az újdonságoktól, inkább próbálják ki és használják hatékonyan, hogy minél többen tudják átélni ezt a sikerélményt, amelyet mi is megtapasztaltunk a „próbaidő” alatt.

A jövő kezelési lehetőségei még nem értek véget, hiszen egy nagyon fiatal gyógytornász kolléganőnk saját tapasztalatait osztotta meg velünk a „Robotasszisztált fizioterápia” címmel. Az OORI-ban igen nagy segítséget jelent a hatékony rehabilitáció területén, olyan betegeknél akik valamilyen paresisben szenvednek. Mint gyógytornász, Haba Györgyi naponta alkalmazza stroke-os, sérülésből adódó bénulás esetében, betegeinek nagy örömére, hiszen a játékos mozgás mindig gyógyító hatással bír.

A kezeléseket bátran kombináljuk, erre hívta fel figyelmünket prof. Dr. Sandra Sándor, aki a Perskindol gélt, mint a fizioterápia kiegészítő segítőjét mutatta be. Osztályunkon számtalan esetben és terápiával kombináljuk, többek között a massage, lökéshullám terápia, magnetens, microstim kezelések esetében is. De bármilyen egyéb fizioterápiás kezelés után bátran alkalmazható, amennyiben a páciensnek nincsen allergiája valamelyik természetes összetevőre.

Dr. László Gábor főorvos úr igen szemléletesen mutatta be az ülő életmódunk, a monitoros munkakör gerincre gyakorolt káros hatásait. A sportbalesetekből adódó farokcsont törés kezelési lehetőségeit.

A hatékony terápia lényege a szervezet megfelelő folyadék ellátása. A víz mint az élet alapja, hívta figyelmünket prof. Dr. Hunyadi János. A víz és víz közötti különbségek, a szervezetünkbe bevitt ásványi anyagok felszívódásának meghatározó szerepe, a C-vitamin eddig alig ismert élettani hatásainak jelentősége.

Majd ismét több előadáson keresztül betekintést nyerhettünk a természet és ember elválaszthatatlan kapcsolatáról Dr. habil Jordán Győző PhD egyetemi docens, prof. Dr. Németh Éva egyetemi tanár és dr. Kardos Levente egyetemi docens által. Egy ördögi kör, amelyet ha nem szakítunk meg, saját egészségünk látja kárát. Az ember szimbiózis kapcsolata a természettel nagyban hozzájárul a betegségek kialakulásához. Ugyanakkor, ha ápoljuk és megfelelően gondozzuk akár egészséges, hosszú életet is eredményezhet. Csak rajtunk áll, a természetben megtalálhatjuk a gyógyulás és pusztítás eszközeit egyaránt.

Az előadás sorozatot két napig élvezhettük ismét, bár 3 napra elég információval is felért az az ismeret amit szereztünk. Otthon mindenki felidézve magában az előadásokat eldöntheti, hogy miképpen tudja beépíteni mindennapi tevékenységébe, életmódjába a hallottakat. Reméljük jövőre ismét találkozunk!