2021. JANUÁR VÉGÉN ÚJRA TALÁLKOZUNK HÉVÍZEN!!!

Kedves Kolléganők és Kollégák, a szakma iránt Érdeklődők!

2020.01.31.-02.01-ig ÚJRA megrendezésre került a “KORSZERŰ LEHETŐSÉGEK A FIZIOTERÁPIÁBAN” kongresszusunk Hévízen.

2020 a Hold éve, amely a lélek fontosságát, a spirituális érzékelést helyezi előtérbe. Folyamatosan változó alakja a természet törvényeinek tiszteletére tanít, változékonysága az élet örök körforgásának is szimbóluma. Hangulatunk, kedélyállapotunk, testünk is akár az árapály változik: fogyunk, növekszünk, megbetegszünk, majd felgyógyulunk. Újhold, növekvő Hold, Telihold, fogyó Hold és a fázisok folyamatosan váltakozva követik egymást.

A természetes vizek iránti vonzódásunk sem alaptalan, hiszen a víz volt az első közegünk, melybe testünk érkezett. Nem véletlen, hogy az emberek többsége számára megnyugvást jelent természetes vizek közelében tartózkodni. Mindez igazolja a víz és a lelki energiák közötti kapcsolatot.

Magyarországon található a világ legnagyobb természetes termál tava, mely a testet és a lelket egyaránt felfrissíti és ez a Hévizi-tó. Bár létezik egy hasonló, méretében nagyobb tó Új-Zélandon, de az igen magas hőfoka miatt fürdésre nem alkalmas. Hévíz mikroklímája egyedülálló, a tó vize egyenlő mértékben tartalmaz oldott ásványi és gáznemű anyagokat. A víz szénsavas, kénes, kalcium, magnézium, hidrogén-karbonátos és radon tartalmú.

2020 január utolsó hétvégéjén is ebben a rendkívüli környezetben került megrendezésre a „Korszerű lehetőségek a fizioterápiában” kongresszusunk, amely minden évben tartogat valami meglepetést. Idén kifejezetten bővelkedtünk az újdonságokban, erről gondoskodtak mind a régi, mind az új előadók is.

Ismét hallhattuk prof. dr. Wikonkál Norbert lehengerlő előadását, a bőrgyógyászati megbetegedések kezelhetőségéről. Szinte ehhez kapcsolódva dr. Szalkai Iván PhD ayurvéda tanár idén mélyrehatóbban rámutatott, hogy a szervezet önregeneráló, gyógyító folyamatait hogyan tudjuk aktiválni a bőrfelszínen stimulálható létfontosságú energiaközpontokon keresztül. Dr. Weinhoffer Judit PhD a HÉMORI főorvosa kihangsúlyozta, hogy gyógyítás során sose felejtsük az egyén fontosságát. Az orvosi papírok mögött mindig lássuk meg az embert. A rehabilitáció során a fizioterápiás kezelések kombinációjának jelentősége sem elhanyagolható és még van mit tanulnunk. Ennyi információ után jól esett dr. Reider-Gera Ildikó klinikai szakpszichológus hangját követve relaxált állapotba kerülni, hogy a sok információ le tudjon ülepedni, el tudjuk raktározni agyunk mélyebb zugaiba és amikor szükséges ismét felszínre tudjuk hívni. Jó volt látni, hogy olyan hallgatók is vállalkoztak a relaxációs gyakorlatra, akik tavaly még szkeptikusan kivonták magukat alóla. A nap második felében a felső területekről az alsó területekre került a hangsúly dr. habil Szakács Zoltán PhD neurológus osztályvezető főorvos az egyre gyakoribb, alvászavart okozó mozgási rendellenességről beszélt, a nyugtalan láb szindróma tüneteinek felismeréséről, terápiájáról, szövődményeiről. Majd prof. dr. Dzsinich Csaba főorvos úrtól az érrendszer elváltozásairól, megbetegedéseiről és annak rehabilitációs lehetőségeiről hallhattunk.

Prof. Dr. Sandra Sándor az ivókúra jelentőségéről beszélt, mely az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódit, a gyógyszeres kezelésekkel szemben. Rávilágított az igazán tiszta, egészséges víz gyógyító hatására, az azt veszélyeztető környezeti hatásokra, amelyekkel saját szervezetünk mérgezzük, pusztítjuk. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház dietetikusa Monori Krisztina a Zala Megyei Rendőr Főkapitányságon és munkája során tapasztalt életmódbeli változtatások nehézségeiről, akadályairól beszélt, amelyek leküzdése igazi kihívást jelent az egyénnek. A szakember segítségének jelentőségéről, amelyet nem mindig veszünk igénybe, így kudarcba fullasztva törekvéseinket. Dr. Götli Kinga a Zala Megyei Rendőr Főkapitányság főorvosa betekintést engedett a munkáltatói oldalról történő egészségfejlesztés rejtelmeibe. A rendvédelmi dolgozók egészségmegőrzésének jelentőségére.

A nap zárásaként egy igen felkészült, remek előadást hallhattunk Szigeti Katalin gyógytornásztól, aki a Harkány gyógyfürdő egy igen érzékeny terápiás lehetőségére hívta fel figyelmünket, amely fiatal korban még nem is annyira, de a kor előrehaladtával egyre sürgetőbbé válhat, a női vizelet inkontinencia sikeres komplex fizioterápiás kezelhetőségéről.

A kongresszus második napja igazi novumokkal indult. A környezetünk rezgéseivel ismerkedhettünk meg, amelyek mint láthatatlan pókhálók átszövik testünket és hatással vannak sejtjeink, szerveink, szöveteink frekvenciarezgéseire. Megismerhettünk egy új készüléket, amely segít ezeket a káros rezgéseket kioltani és a szervezetünk normál frekvenciaszintjeit visszaállítani. A szervezetünket érő káros mikroorganizmusok ellen is védelmet jelent, hiszen a kórokozók is rendelkeznek saját frekvenciával, amelyek ugyanúgy kiolthatóak, elősegítve a szervezetünk számára ezek kiürítését. Egy igazi magyar találmánnyal is megismerkedhettünk, amely forradalmasíthatja a massage és fizioterápiás kezelőágyakat. Ez az új konstrukció számos ergonómiai problémát megoldhat, mind a kezelő, mind a kezelt személy oldaláról. És az újdonságok sora még nem fejeződött be. Bemutatásra került Búzás Ildikó kolléganőnk tapasztalatai által egy olasz nagy energiájú, lézer terápiás készülék. A készülék olyan fejlett, hogy akár pigmentáltabb bőr felületen is alkalmazható. A betegeknél hatékonyan csillapította a fájdalmat, de bőrgyógyászati megbetegedésekben is jelentős eredményeket tud felmutatni. Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy ne zárkózzanak el az újdonságoktól, inkább próbálják ki és használják hatékonyan, hogy minél többen tudják átélni ezt a sikerélményt, amelyet mi is megtapasztaltunk a „próbaidő” alatt.

A jövő kezelési lehetőségei még nem értek véget, hiszen egy nagyon fiatal gyógytornász kolléganőnk saját tapasztalatait osztotta meg velünk a „Robotasszisztált fizioterápia” címmel. Az OORI-ban igen nagy segítséget jelent a hatékony rehabilitáció területén, olyan betegeknél akik valamilyen paresisben szenvednek. Mint gyógytornász, Haba Györgyi naponta alkalmazza stroke-os, sérülésből adódó bénulás esetében, betegeinek nagy örömére, hiszen a játékos mozgás mindig gyógyító hatással bír.

A kezeléseket bátran kombináljuk, erre hívta fel figyelmünket prof. Dr. Sandra Sándor, aki a Perskindol gélt, mint a fizioterápia kiegészítő segítőjét mutatta be. Osztályunkon számtalan esetben és terápiával kombináljuk, többek között a massage, lökéshullám terápia, magnetens, microstim kezelések esetében is. De bármilyen egyéb fizioterápiás kezelés után bátran alkalmazható, amennyiben a páciensnek nincsen allergiája valamelyik természetes összetevőre.

Dr. László Gábor főorvos úr igen szemléletesen mutatta be az ülő életmódunk, a monitoros munkakör gerincre gyakorolt káros hatásait. A sportbalesetekből adódó farokcsont törés kezelési lehetőségeit.

A hatékony terápia lényege a szervezet megfelelő folyadék ellátása. A víz mint az élet alapja, hívta figyelmünket prof. Dr. Hunyadi János. A víz és víz közötti különbségek, a szervezetünkbe bevitt ásványi anyagok felszívódásának meghatározó szerepe, a C-vitamin eddig alig ismert élettani hatásainak jelentősége.

Majd ismét több előadáson keresztül betekintést nyerhettünk a természet és ember elválaszthatatlan kapcsolatáról Dr. habil Jordán Győző PhD egyetemi docens, prof. Dr. Németh Éva egyetemi tanár és dr. Kardos Levente egyetemi docens által. Egy ördögi kör, amelyet ha nem szakítunk meg, saját egészségünk látja kárát. Az ember szimbiózis kapcsolata a természettel nagyban hozzájárul a betegségek kialakulásához. Ugyanakkor, ha ápoljuk és megfelelően gondozzuk akár egészséges, hosszú életet is eredményezhet. Csak rajtunk áll, a természetben megtalálhatjuk a gyógyulás és pusztítás eszközeit egyaránt.

Az előadás sorozatot két napig élvezhettük ismét, bár 3 napra elég információval is felért az az ismeret amit szereztünk. Otthon mindenki felidézve magában az előadásokat eldöntheti, hogy miképpen tudja beépíteni mindennapi tevékenységébe, életmódjába a hallottakat. Reméljük jövőre ismét találkozunk!

      

 

                   

 

Magnevit terápia

Magnevit a gyógyászat szolgálatában

 

2017.11.06-án szemtanúi lehettünk, hogy nem a méret a lényeg és egy egyszerű, letisztult forma is rejthet csodálatos energiát. Egy olyan fizioterápiás készüléket ismertünk meg, amely ötvözi a mágneses erőtér terápia, az elektroterápia, a masszázs és az akupunktúra hatásait. Szerény kinézete ne tévesszen meg senkit, az erő a belsőben lakozik.

Több előadó kezelési szokásait és tapasztalatát hallhattuk, ismerhettük meg. Intézményünk több éve használja a készüléket főleg mozgásszervi kórképekben, igen jó eredményekkel. Ezen eredmények elérésében kiemelkedő szerepe van a mikrocirkulációra kifejtett hatásának, ahogy erre Sandra Sándor professzor úr előadásában rávilágított. És még ettől is mélyebbre vezette a hallgatóságot az emberi szervezetben, hiszen a fascia hálózat jelentősége is egyedülálló és egyre fontosabb szereppel bír, ahogy a tudomány fejlődésével mind többet és többet tudunk meg az emberi szervezet, mint csodálatos gépezet világáról.

De nemcsak mozgásszervi panaszok esetén érhetünk el egyedülálló eredményeket. Gasztroenterológiai megbetegedésekben nyert eredményeit osztotta meg velünk esetbemutatásokkal, statisztikai adatokkal Dr. Xiu Wei ortopéd szakorvos, a hagyományos kínai orvoslás főorvosa. Főleg gastritis esetében, kombinált terápiaként alkalmazva ért el kiemelkedő eredményeket, gyógyulásokat. A betegek által szedett gyógyszerek mennyiségét sikerült csökkentenie, illetve a beteg a kezelés alatt a gyógyszereket teljesen el tudta hagyni. Több esetben teljes gyógyulást ért el helicobakter pozitivitás esetében is. A facial paresis kezelésében is hatékonynak bizonyult. Hajdú Henrietta MSc. kolléganőnk szakmai tudásának és elhivatottságának köszönhetjük eme felfedezést, aki nagy szeretettel alkalmazza a készüléket egyéb elváltozások esetében is mind szakmai tapasztalatának bővítése, mind betegei gyógyulásának elősegítése érdekében. Búzás Ildikó a készüléket a masszázs kezeléssel kombinálva alkalmazta. Ezt a kombinált kezelési módot hatékonyabbnak, mélyrehatóbbnak tapasztalata. Katona Ferenc is izomrendszeri elváltozások területén nyert kiemelkedően jó hatékonyságot mutatta be előadásában, a trigger-pont kezelési lehetőségének tárházát gyarapítva. A kezeléssel olyan hatékonyan kezelhetjük ezen elváltozásokat, mintha injekciós kezelésben részesítenénk a beteget, de a szövődmények és mellékhatások kiküszöbölésével. Huczkáné Fehér Judit egy másik, kissé kényesebb területen szerzett tapasztalását osztotta meg velünk, a Schlatter-Osgood szindróma esetében. A terápia gyermekek esetében is hatékonynak bizonyul és egy egészen más szintre emeli a serdülő sportolók kezelési lehetőségeit. A fájdalom szinte azonnal megszüntethető, gyógyszeres terápia nélkül is, ami a gyermekek kezelésében nagy előny. Füzesiné Schaffer Csilla több mozgásszervi elváltozás esetén is módjában állt alkalmazni a magnevit készüléket így előadásával nagyobb betekintést nyújtott a reumatológiai, ortopédiai kórképek kezelési lehetőségeibe. Tapasztalatait részletes statisztikai adatokkal is alátámasztotta. De nem csak megbetegedésekben alkalmazhatjuk a magnevit készüléket sikeresen. Trapp Bernadett a kezelések során a bőrre kifejtett jótékony hatását is megfigyelte, főleg a hölgyek örömére. A bőrön jelentkező felületes ráncokat elsimítja, az arckrémek hatóanyagait mélyebbre beviszi, hidratálja, feszesebbé teszi a bőrt. A szövetekben lévő folyadék kiürülését elősegíti.

Az előadásokat hallgatva levonhattuk a következtetést, hogy tényleg egy összetett, sokrétűen felhasználható készüléket ismerhettünk meg. A hallgatóság számára az is kiderült, hogy nem csak szakemberek alkalmazhatják sikeresen a készüléket, hanem akár mi magunk otthon az orvosi kivizsgálást követően, vagy krónikus megbetegedésekben kiegészítő terápiaként. Ehhez a forgalmazó cég is jelentősen hozzájárul a készülék alkalmazásával kapcsolatos tanfolyamokkal.

 

2017.11.07.

Milliméter hullám a fizioterápiában

Családias hangulatú szakmai továbbképzést tartott a Honvédkórház Reumatológia és Fizioterápia szakrendelő 2017. április 22-én. Az előadások a milliméter hullámtartomány emberi szervezetre gyakorolt hatásával foglalkoztak, melyek egy része a gyakorlati tapasztalatokat összegezte és ismer-tette. A pódiumon az ismert szakértők mellett új előadók is megjelentek, és tartalmas előadással mutatkoztak be.
Megszokott, magas színvonalú előadást tartott Andrej Anatoljevics Szinyickij professzor, aki a milliméter hullámterápia területén végzett tudományos kutatómunkájának újabb eredményeit ismertette. Felvázolta a szervezet energia-információs rendszerét, majd gyakorlott pilótaként navi-gálta benne a hallgatóságot. Tapasztalatait statisztikai eredményekkel támasztotta alá, a következ-mény nem is maradt el: hallgatói számos kérdéssel árasztották el.
Tóthné Fülep Beatrix két témáról is beszélt: felvázolta a milliméter hullámterápia alkalmazásának kronológiáját, és részletesen ismertette a BioTrem technológiát, illetve ennek a psoriasisban elért eredményeit.
Vizi-Takács Judit segített elhelyezni ezt az új kezelési lehetőséget a már ismert fizioterápiás eljá-rások között, amelynek fontossága a kombinált terápiában figyelhető meg igazán.
Kovács Zsuzsanna a milliméter hullám fizikai sajátosságairól beszélt.
Sandra Sándor professzor – mellesleg jó házigazdaként tolmácsolt is a vendégeknek – két, egy-máshoz szorosan kötődő előadást tartott. Ezek a terápia során a szervezetben lezajló változásokat ismertették, előbb a kémiai folyamatok megközelítésével, majd a másodikban a keringési rendszer-re gyakorolt hatásokat vázolta fel.
Győrffy Ágnes pszichológus lebilincselő előadást tartott a szorongásos kórképekről.

Trapp Bernadett a milliméter hullámterápia kicsit misztikus hatásáról beszélt: a stresszterápiáról. Emlékeztetett a férfi és női lelkivilág eltérő sajátosságaira. Beszélt a nemek közti, évszázadok óta fennálló feszültségforrásokról meg a modern kor terheiről – melyeket a saját bőrünkön is érezhe-tünk a mindennapokban.

Kovács Emese a népbetegségnek mondható szénanátha (rhinitis allergica) kezelésében alkalma-zott milliméter hullámterápia lehetőségeiről beszélt, felvázolva egy beteg 14 napos terápiás tervét.
Lichtmann László a terápiának a sportban, az edzések során lehetséges felhasználási módjait mutatta be, különös tekintettel a fiatal és idősebb sportolók mozgásszervi panaszaira. A milliméter hullámterápia nagy hatékonyságú lehet a szervezet extrém fizikai megterheléshez alkalmazkodá-sának növelése érdekében, illetve a túledzettség szindróma megelőzésében.
A szervezők nem kis örömére a hallgatóság igen aktívan vette ki részét a közös gondolkodásból: hozzászólásokkal, érdekes kérdésekkel.

A résztvevők nagy része már ismerősként fogadta ezt a viszonylag újkeletű terápiás lehetősé-get. Az európai és amerikai orvostudomány még csak most ismerkedik vele, habár Oroszországban 1974 óta tartozik a fizioterápiás egységek alap felszereléséhez. Ez egyébként jelzi azt is, hogy a kele-ti és nyugati orvoslás között napjainkban fennáll nem is kevés ellentét. Pedig ugyanazt a problémát kezelik, csak más oldalról megközelítve.
Csak remélni lehet, hogy egyszer eljön az az idő, amikor a keleti hagyomány és a nyugati tudo-mány szorosabban együttműködve segítheti hozzá az embereket az egészségesebb, kiegyensúlyo-zottabb élethez.

MH EK Reumatológiai és Fizioterápiás profil

MH EK Lézerterápia 2017.

Lézerterápia 2017. – újdonságok és sok-sok gyakorlat
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának előadótermét 2017 tavaszán ismét a lézerterápia neves előadói töltötték meg élettel. A konferencián nagyobb hangsúlyt kaptak a gyakorlati ismeretek, az elsajátítandó jártasságok. Sandra Sándor professzor idén is neves, a szakterületükön kiemelkedő előadókat hívott meg.
Mint eddig minden évben, most is a lézerterápia nemzetközileg is elismert szaktekintélyével, dr. Mester Ádámmal vezette az előadássorozatot, ahogy az köztudott, ő a fia a híres Mester Endre professzornak, aki felismerte a sejtműködést serkentő, ún. biostimulációs hatást, és a gyakorlatba ültette át. Nagyvonalú és közérthető magyarázataival sikerült megragadnia és lebilincselnie a jelen lévő számos kolléga figyelmét. Feleségével, dr. Ortutay Judittal együtt mutatták be eredményeiket a mozgásszervi rehabilitációban. Mindketten elhivatottan foglalkoznak betegeikkel, de ugyanolyan nagy figyelmet fordítanak a megbetegedések korszerű terápiás lehetőségeire, többek között a lézerterápiára. A továbbképzési napot természetesen számos más szaktekintély is megtisztelte jelenlétével.
Daróczi Judit professzor a nyirokrendszert és annak betegségeit bemutatva hívta fel a figyelmet az orvostudomány még napjainkban is meglehetősen „elhanyagolt gyermekére”, pedig ezek a kórok embertársaink százezreit érintik. Kihangsúlyozta, mennyire fontos a korai felismerés, miközben ismert a szakma „vaksága”, vagyis hogy mennyire veszélyesek a hiányos ismeretek. A másik oldalról beszélve felsorolta a szakszerű terápiás lehetőségeket.Ehhez a témához kapcsolódott prof. dr. Hunyadi János bőrgyógyász, aki szervezetünk legnagyobb neuro-endokrin-immun szervéről, a bőrről beszélt. Rámutatott a hámsejtek immunológiai szerepére, a sebgyógyulás mechanizmusára, a bőrben zajló immunológiai folyamatok fontosságára.Dr. Rózsa Károly professzor, fizikus, csapatával számos klinikai kutatásban vesz részt, és ezek az előző területekhez illeszkednek. Fiával – kutató és fejlesztő társával –, Rózsa Tamással szépen megfogalmazták a lézerterápia jövőjét, hatékonyságát a gyógyítás területén.Sandra Sándor professzor csapata idén is brillírozott, bemutatva a lézerterápiával az elmúlt években szerzett tapasztalataikat, esettanulmányaikat. Nagy szerencse, hogy vannak intézmények, vezetők, akik a fejlődés, az újabb ismeretek megszerzése érdekében jó kapcsolatot ápolnak a gyártó cégekkel, és másokkal is szívesen megosztják a készülékekkel szerzett tapasztalatokat.

Dr. Csiki Zoltán a lézerkészülékek egy új generációjával szerzett tapasztalatait mutatta be, ismertetve a készülék sajátos paramétereit. A magas intenzitású lézerterápia (High Intensity Laser Therapy = HILT) a kifejezetten mozgásszervi panaszok, sportsérülések esetében nagyon hatékony.
Dr. Horváth Anna tanárnő elbűvölő előadásában a fájdalomcsillapításról beszélt. Sajátságos módon a mosolyával képes volt megtölteni pozitív energiával az egész termet. Talán ennek is tulajdonítható, hogy az előadását követően tapsvihar tört ki.
Az MH Egészségügyi Központ Reumatológiai Szakrendelő szolgálatvezetője, Kovács Zsuzsanna saját tapasztalatait osztotta meg egy új fizikoterápiás készülékről. A Magnevit, amit osztályon csak Magnetensként említünk, új és egyedülálló terápiás lehetőséget kínál mozgásszervi megbetegedések, sport és kiképzési sérülések kezelésére. Az elektromos és mágneses erőtér terápiát ötvözi a TENS különleges hullámformájával. Nemcsak fájdalomcsillapító, de izomstimulációs hatását is ki lehet használni, a betegek nem kis elégedettségére.
Az eszköz alkalmazható a hagyományos kínai orvoslás területén is, az akupunktúrás pontok kezelésére. Erről tartott átfogó és szemléletes előadást dr. Várhegyi Anikó. Gyakorlati tapasztalatai neki inkább a lézeres akupunktúrával vannak, de nem zárkózott el attól, hogy kipróbálja a Magnevit meridiánokra és akupunktúrás pontokra kifejtett hatását.
Dr. Peller Kálmán a Nap láthatatlan hősugárzását reprodukáló napsugárszaunát (Sunlighten) hozta el. Részletesen tárgyalta az emberi szervezetre gyakorolt hatását, felhasználási lehetőségeit az orvosi rehabilitációban. Bizonyította hatékonyságát sportsérülések, krónikus fáradtság, krónikus fájdalmak és ízületi bántalmak kezelésében.
A felsorolt és ismertetett kezelések eredményessége fokozható a kezelések előtt, illetve után alkalmazott természetes hatóanyag tartalmú készítményekkel. Sandra Sándor professzor felhívta a figyelmet továbbá, hogy mennyire fontos a magnézium szedése és a megfelelő folyadékmennyiség (min. 0,5 liter) bevitele a kezelések megkezdése előtt.
Dr. Hevesi Judit a napjainkban oly gyakran emlegetett, de még mindig nem elégé ismert cukorbetegségről beszélt. Mindenre kiterjedő, precíz előadásában főleg a szövődményekre irányította a figyelmet, illetve a szövődmények prevenciójaként alkalmazott lágylézer-terápiára.
A továbbképzés családias, közvetlen hangulata más kollégákat is ösztönzött, hogy bemutassák szakmai tapasztalataikat. Ez mindenesetre jelzi, hogy az MH EK Honvédkórház szakemberei nincsenek egyedül tudásvágyukkal, segítőkészségükkel, a gyógyító munka szeretetével.

A lézerterápiás továbbképzés csupán három napig tartott, de még napokig lehetett volna hallgatni a tapasztalt, felkészült szakembereket, a gondolatserkentő előadásokat. Eddig minden újabb év számos újdonságot hozott, érthető tehát, hogy már most nagyon várják a szakemberek a jövő évi továbbképzést. Talán nem eltúlzott a várakozás, hogy ez a szűkebb körben ismert előadássorozat országos kongresszussá nőheti (nőhetné) ki magát. Ha így alakul, még több kolléga bővítheti szakmai ismereteit, és a szélesebb közönségben további gondolatok ébredhetnek.

Reumatológiai – fizioterápiás Osztály

Hévíz 2017.

Korszerű lehetőségek a fizioterápiában 2017. – konferencia Hévízen
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés és részvétel mellett került sor az immár hagyományosnak mondható „Korszerű lehetőségek a fizioterápiában” című szakmai rendezvénynek, melyet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Reumatológia és Fizioterápia Szakrendelés és Hévízi Rehabilitációs Intézet szervezett negyedik alkalommal 2017. január 27-28-án.

A rendezvény megnyitójában Prof. dr. Sandra Sándor hangsúlyozta a négy évvel ezelőtt, a HRI igazgatójával – Németh Lajossal közösen megfogalmazott célt, miszerint a reumatológia, fizioterápia, rehabilitáció területén dolgozó orvosok és szakdolgozók napi munkavégzéséhez az újonnan megjelenő terápiás eljárások ismerete, a tapasztalatok cseréje elengedhetetlen a sikeres, beteg centrikus ellátáshoz.
A rendezvény előadói évről évre bebizonyítják a hallgatóság számára, hogy a fizioterápiában használt kezelések, lehetőségek és felhasználásuk csak az azzal foglalkozók kreativitásán, rátermettségén és odaadó hivatás szeretetükön múlik.
A két nap folyamán, szakmailag magasan felkészült beszámolókat hallhattak a résztvevők.
A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ dolgozóin (Buzás Ildikó, Kovács Zsuzsanna, Tóthné Fülep Beatrix, Vizi-Takács Judit, Ambrózy Anikó, Czémán Cecília, Prótár Anikó, dr. Csordás Sándor, dr. Simon Fiala Zsolt, dr. Kalmár Ágnes, dr. László Gábor, Prof, dr. Sandra Sándor, dr. Debreczeni Béla PhD., Prof. dr. Szakács Zoltán med.habil. PhD.) túl olyan neves előadók színesítették a szakmai tudás elmélyítését célzó rendezvényt, mint Ács Józsefné fizioterápiás szakasszisztens, OORI; Dr. Bolla Kálmán kandidátus, Chrisofix Ag. tudományos igazgató; Dr. Konta Ildikó   klinikai szakpszichológus, Dr. Mester Ádám PhD., docens, osztályvezető főorvos; Dr. Mosonyi Tamás  kommunikációs tréner; Dr. Schmidt Zsuzsanna PhD. ORFI főorvos; Dr. Takács György kandidátus főorvos, SOTE II. Női Klinika; Márton János okleveles villamosmérnök; Prof. dr. Hunyadi János DSc. egyetemi tanár, Országos Onkológiai Intézet; Prof. dr. Németh Éva DSc. egyetemi tanár, tanszékvezető SZIE; Szóka Júlia operett primadonna; Vásárhelyi Nagy Ildikó Msc. hallgató gyógytornász, NAV KEKI.
A két napos konferencia megvalósulásában, szervezésben óriási segítséget nyújtott a Honvédkórházért Közhasznú Alapítvány.
Az alapítvány titkárának, Pácserné Bozi Juditnak hozzáértése, tanácsai, tapasztalata segítette a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

 

Kovács Zsuzsa