Orvosi hitvallásom

„Az egészségmegőrzés és egészségvédelem korunk egyik legfontosabb feladata.”

Globalizált világunkban egyre nagyobb a környezeti szennyezés, és ezek sajnálatos módon szervezetünk ellenálló képességét is csökkentik. Káros szenvedélyekkel terhelt életmódunkkal (dohányzás, kávé, alkohol, kábítószer, tartósított és silány élelmiszerek fogyasztása) még tovább romboljuk tiszavirág-életű egészségünket. Anyagcserezavarok léphetnek fel, a kiválasztás a bélrendszeren, tüdőkön, veséken és a bőrön keresztül akadályozottá válik, az így felhalmozódó káros anyagcseretermékek akár visszafordíthatatlan, halálos kimenetelű megbetegedéseket is okozhatnak. Ezen folyamatokat felgyorsítja a passzív életmód, a nem megfelelő testmozgás, az elégtelen folyadékfogyasztás, a szervekben kialakuló vérpangás.

Amikor a betegség megjelenik, igyekeznünk kell, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legtökéletesebb és a leghatékonyabb terápiát alkalmazzuk. Különböző gyógyászati lehetőségek állnak rendelkezésünkre terápiás tevékenységünk során; gyógyszeres, illetve egyénspecifikus gyógymódok, a természet energiáit is felhasználó fizioterápiás kezelések tárháza, amelyet sajnos még napjainkban sem részesítenek olyan előnyben, mint a sebészeti és a gyógyszeres beavatkozásokat.

Az orvos munkájának egyik legfontosabb célja, hogy páciense testi és pszichés egészségét fenntartsa, a betegségek kialakulását megelőzze, elősegítse az ezt szolgáló lehetőségek beépítését betegeinek mindennapjaiba. Orvosként, gyógyítóként és családapaként is egész életem során arra törekedtem, hogy betegeim, családom és jómagam életében az egészség meghatározó legyen. Az egészség fenntartásához, a szervezet ellenálló képességének fokozásához javasolt rendszeresen igénybe venni a természet erőit is.

Több évtizedes szakmai tapasztalatom alapján kijelenthetem, hogy a mozgásszervi megbetegedéseknek egyre nagyobb figyelmet kell szentelnünk, hiszen lassan minden második embert érint valamilyen formában, függetlenül életkorától, illetve az általa végzett munka típusától.

2000-től foglalkozom aktívabban a mágneses erőtér és a lágylézer-terápia további gyógyászati lehetőségeinek feltérképezésével. Az utóbbi időben igyekeztem ötvözni a jelenleg hazánkban alkalmazott fizioterápiás eljárásokat a határainkon túli tapasztalatokon alapuló hagyományos és újonnan felfedezett alternatív terápiás lehetőségekkel. A mozgásszervi megbetegedések, valamint a rehabilitáció területén rendkívül eredményesnek tartom a pulzálómágnes erőtérrel, a lágylézerrel, továbbá az IBR Systemmel történő kezeléseket.

A gyógyító eljárások megválasztásában azonban a betegeknek is nagy szerepük van: inkább beveszik a gyógyszert – nem törődve az esetlegesen évek múlva jelentkező mellékhatásokkal –, mint hogy természetes gyógyulásukat elősegítendő, két-három hétig fizioterápiás kezelésekre járjanak. Ezért igen fontos az orvos- beteg kapcsolat megfelelő kialakítása, a páciens bizalma orvosa iránt. Persze a balneoterápia mindenki számára felüdítő és kellemes élmény, szinte nem is úgy gondolnak rá, mint terápiára, hanem mint szabadidős tevékenységre, mindamellett sajnos a mostani körülmények között nem sokan engedhetik meg maguknak, főleg anyagi okok miatt. Pedig a balneoterápia testet és lelket egyaránt gyógyító tevékenységsorozat.
Hobbim a történelem, a könyvek szeretete, az utazás, a természetjárás és a kertészkedés, emellett a klasszikus zene, a kifinomult művészet, a hagyományok ápolása, továbbá az egészséges és finom ételek készítése-fogyasztása.

„Az élet viharait csak akkor tudjuk átvészelni, ha szilárd fizikai és érzelmi háttérrel rendelkezünk. A fizikai hátteret az egészség biztosítja, ezért kell törekedni arra, hogy ezt megőrizzük. A szilárd érzelmi hátteret pedig a biztos családi háttér biztosítja a gyermekkortól kezdve.”

Prof. dr. Sandra Sándor habil. Ph.D.